Öppen Mondioringträning på SSBK 
Nyfiken? Nybörjare? Välkommen att träna, prova på eller bara titta på.
Torsdagar 18-22 
Jämna veckor söndag 11-18

Om Mondioring
Mondioring (MR) skapades av ett antal delegater från olika länder i förhoppning om att detta skulle kunna bli en blandning av olika nationella tävlingsformer som redan existerade. Meningen var att man skulle kunna tävla mot varandra över gränserna. Mondioring betyder också ”världsring”. Mondioring är en relativt ung skyddsform.

Mondioring består av lydnad, hopp och skydd. När man tävlar så gör man hela programmet i en följd utan pauser. Det finns tre klasser, MR1, MR2 och MR3. I Sverige kan man även tävla i MRL (endast lydnadsmomenten) och MRLH (endast lydnads- och hoppmomenten). Ett program tar mellan 20-45 min, beroende på klass. Programmet börjar alltid med lydnadsmomenten följt av hoppmomenten och sist skyddsmomenten. Ordningsföljden för de olika lydnads-, hopp- och skyddsmomenten lottas innan varje tävling.

Upplägget av de olika momenten varierar från tävling till tävling. I början av varje tävling och klass visar en provhund hur momenten ska utföras under den aktuella tävlingen.

Upplevelse av Mondioring
En av tjusningarna att tävla Mondioring är att du aldrig vet hur dagens tävling kommer se ut förrän provhunden visat programmet. Det innebär att du måste förbereda din hund för att ”allt kan hända”. Att komma till en tävling och uppleva att din hund klarar nya utmaningar är en härlig teamkänsla. I skyddet så är hunden tränad att se figuranten som den roligaste leksaken som finns. Dock vet hunden att figuranten även kommer att utmana hunden vilket uppskattas av hundarna.

Träna Mondioring
Kontroll och funktion är det som genomsyrar hela sporten. Det är viktigt att du och hunden har ett bra samarbete. Eftersom man aldrig vet hur upplägget av tävlingen kommer att se ut, gäller det att variera sin träning till det oändlinga, bara fantasin sätter gränsen.

Så här tränar du Mondioring
All träning ska vara varierad. Viktigt att ”möblera” om träningsplanen med olika föremål som kan vara som störning så hunden lär sig arbeta trots att det finns en massa roliga och intressanta föremål på planen. Lära hunden att hoppa långt, hoppa högt och klättra. Skyddet tränas under kontrollerade former med figurant.